Valikkoon

Ota elämäsi omiin käsiisi

Borax (booraksi) on yhtä kuin terveys

BOORAKSISALALIITTO

Kirjoittaja: Walter Last

Miten niveltulehduksen hoito on pysäytetty

Ette ehkä pysty kuvittelemaan, että booraksilla, tällä vaatimattomalla hyönteismyrkyllä ja pyykinpesuaineella, on mahdollisuus kaataa yksin koko talousjärjestelmämme. Mutta teidän ei tarvitse olla huolissanne, vaara on tunnistettu ja tarvittavat toimenpiteet tilanteen purkamiseksi on jo toteutettu. Aloitan perusasioista, ja ymmärrätte, mitä tarkoitan, kun tarina etenee.

Booraksi on luonnossa esiintyvä mineraali, jota louhitaan yleisesti kuivatuista suolajärvistä, ja se on muiden valmistettujen booriyhdisteiden lähde. Tärkeimmät esiintymät ovat Kaliforniassa ja Turkissa. Kemialliset nimet ovat natriumtetraboraattidekahydraatti, dinatriumtetraboraattidekahydraatti tai yksinkertaisesti natriumboraatti. Tämä tarkoittaa, että se sisältää neljä booriatomia keskeisenä ominaisuutena yhdistettynä kahteen natriumatomiin ja kymmeneen molekyyliin (tai joskus vähemmän) kiteytymisvettä - dekahydraatti tarkoittaa kymmentä vesimolekyyliä, pentahydraatti viittä ja anhydraatti tai vedetön booraksi tarkoittaa, että kiteytymisvettä ei ole, mutta kemiallisesti kaikki ovat samanlaisia.

Booraksia myydään yleisesti teknisenä tai maatalousluokkana, jonka puhtausaste on vähintään 99-99,5 prosenttia. Mahdollisia epäpuhtauksia ovat natrium, kalium, kalsium, kloridi, bikarbonaatti, karbonaatti, sulfaatti ja fosfaatti, mutta ei myrkyllisiä tai raskasmetalleja. Tämä laatu sisältää yleisesti kotitalouksien puhdistusaineena käytettävän booraksin. Farmaseuttinen laatu ei ole huomattavasti puhtaampaa tai parempaa.

Booraksi on heikon boorihapon natriumsuola. Koska natrium on voimakkaammin emäksistä, booraksiliuos on vahvasti emäksistä ja sen pH on 9-10 (pH 7 on neutraali). Nautittuna se reagoi mahalaukun suolahapon kanssa muodostaen boorihappoa ja natriumkloridia. Booraksien booripitoisuus on 11,3 %, kun taas boorihapon booripitoisuus on 17,5 % eli noin 50 % suurempi. Nautitut booriyhdisteet erittyvät nopeasti ja lähes kokonaan virtsan mukana. Aikaisemmin boorihappoa käytettiin laajalti säilöntäaineena elintarvikkeissa, mutta nykyään se on kielletty tähän tarkoitukseen useimmissa maissa, ja sen julkinen myynti on kielletty myös Australiassa.

Perinteisen lääketieteen mukaan ei tiedetä, onko boori ihmiselle välttämätön, mutta tutkimukset osoittavat, että tarvitsemme sitä. Syynä siihen, miksi tähän kysymykseen oli vaikea vastata, on boorin esiintyminen kaikissa kasveissa ja käsittelemättömissä elintarvikkeissa. Ruokavalio, jossa on melko paljon hedelmiä ja vihanneksia, sisältää noin 2-5 mg booria päivässä, mutta tämä riippuu myös siitä, millä alueella ja miten ruoka on viljelty.

Todellisuudessa kehittyneiden maiden keskimääräinen saanti on 1-2 mg booria päivässä. Laitoshoidossa olevat potilaat saattavat saada vain 0,25 mg booria päivässä. Kemialliset lannoitteet estävät boorin imeytymistä maaperästä: hyvässä maaperässä kasvaneessa orgaanisessa omenassa voi olla 20 mg booria, mutta jos se on kasvatettu lannoitteella, siinä voi olla vain 1 mg booria. Lannoitteet yhdessä huonojen elintarvikevalintojen kanssa ovat vähentäneet boorin saantia huomattavasti verrattuna 50 tai 100 vuoden takaiseen tilanteeseen.

Lisäksi epäterveelliset ruoanvalmistusmenetelmät vähentävät huomattavasti boorin saatavuutta ruoasta. Suurin osa mineraaleista sisältävä vihannesten keitinvesi saatetaan hävittää kotikeittämisen tai kaupallisen jalostuksen aikana; leivonnaisissa, viljoissa ja kypsennetyissä palkokasveissa oleva fytiinihappo saattaa vähentää boorin saatavuutta huomattavasti, ja gluteeniyliherkkyys ja Candida-ylikasvusto estävät mineraalien imeytymistä. Kaikki tämä tekee boorin puutteesta johtuvista terveysongelmista nykyään hyvin yleisiä.

Boorin terveysvaikutukset

Booripitoisuuksiensa vuoksi booraksilla ja boorihapolla on periaatteessa samat terveysvaikutukset, ja niillä on hyvät antiseptiset, sieni- ja viruslääkkeelliset ominaisuudet mutta vain lievä antibakteerinen vaikutus. Sekä kasveissa että eläimissä boori on välttämätöntä soluseinien eheydelle ja toiminnalle sekä tavalle, jolla signaalit välittyvät kalvojen läpi.

Booria on kaikkialla elimistössä, ja suurin pitoisuus sitä on lisäkilpirauhasissa, sitten luissa ja hammaskiilteessä. Se on välttämätöntä luuston ja nivelten terveelle toiminnalle ja säätelee kalsiumin, magnesiumin ja fosforin imeytymistä ja aineenvaihduntaa vaikuttamalla lisäkilpirauhasiin. Tämän myötä boori on lisäkilpirauhasille sitä, mitä jodi on kilpirauhaselle.

Boorin puute aiheuttaa lisäkilpirauhasten yliaktiivisuutta, jolloin ne vapauttavat liikaa lisäkilpirauhashormonia, joka nostaa veren kalsiumpitoisuutta vapauttamalla kalsiumia luista ja hampaista. Tämä johtaa nivelrikkoon ja muihin niveltulehduksen muotoihin, osteoporoosiin ja hampaiden reikiintymiseen. Ikääntymisen myötä veren korkea kalsiumpitoisuus johtaa pehmytkudosten kalkkeutumiseen, joka aiheuttaa lihassupistuksia ja jäykkyyttä; hormonitoimintaa harjoittavien rauhasten, erityisesti käpyrauhasen ja munasarjojen kalkkeutumiseen; valtimonkovettumatautiin, munuaiskiviin ja munuaisten kalkkeutumiseen, joka johtaa lopulta munuaisten vajaatoimintaan. Boorin puute yhdessä magnesiumin puutteen kanssa on erityisen vahingollista luustolle ja hampaille.

Boori vaikuttaa steroidihormonien ja erityisesti sukupuolihormonien aineenvaihduntaan. Se lisää miesten matalia testosteronipitoisuuksia ja vaihdevuosi-ikäisten naisten estrogeenipitoisuuksia. Sillä on myös merkitystä D-vitamiinin muuntamisessa aktiiviseen muotoonsa, mikä lisää kalsiumin imeytymistä ja laskeutumista luuhun ja hampaisiin sen sijaan, että se aiheuttaisi pehmytkudosten kalkkeutumista. Myös muita suotuisia vaikutuksia on raportoitu, kuten sydänongelmien, näkökyvyn, psoriasiksen, tasapainon, muistin ja kognition paranemista.

Saksalainen syöpätutkija tohtori Paul-Gerhard Seeger on osoittanut, että syöpä alkaa yleensä solukalvojen rappeutumisesta. Koska boori on välttämätön solukalvoille ja boorin puute on yleistä, tämä voi olla tärkeä syy kasvainten kasvun käynnistymiselle. Booriyhdisteillä on kasvainten vastaisia ominaisuuksia, ja ne ovat “voimakkaita luuston ja verisuonten muodostumista estäviä, tulehdusta ehkäiseviä, hypolipemisiä, hyytymistä estäviä ja kasvaimia ehkäiseviä aineita” (1).

Tämä yleiskatsaus osoittaa boorin laaja-alaisen vaikutuksen terveyteemme. Seuraavassa haluan kuvata joitakin näistä terveysvaikutuksista yksityiskohtaisemmin.

Rex Newnhamin niveltulehduskuuri

Rex Newnham, Ph.D., D.O., N.D., sai 1960-luvulla niveltulehduksen. Tuolloin hän oli maaperä- ja kasvitutkija Perthissä, Länsi-Australiassa. Tavanomaiset lääkkeet eivät auttaneet, joten hän etsi syytä kasvien kemiasta. Hän huomasi, että tuon alueen kasvit olivat melkoisen mineraalipuutteellisia. Koska hän tiesi, että boori auttaa kasvien kalsiumaineenvaihduntaa, hän päätti kokeilla sitä. Hän alkoi ottaa 30 mg booraksia päivässä, ja kolmessa viikossa kaikki kipu, turvotus ja jäykkyys olivat hävinneet.

Hän kertoi löydöstään kansanterveyslaitoksen ja lääketieteellisen tiedekunnan viranomaisille, mutta he eivät olleet kiinnostuneita. Jotkut niveltulehduksesta kärsivät ihmiset olivat kuitenkin ilahtuneita, kun heidän vointinsa parani. Toiset pelkäsivät ottaa jotain, jonka pakkauksessa oli myrkkymerkintä ja joka oli tarkoitettu tappamaan torakoita ja muurahaisia. Lopulta hän teetti tabletteja, joissa oli turvallinen ja tehokas määrä booraksia.

Viidessä vuodessa ja vain suusanallisesti hän myi 10 000 pulloa kuukaudessa. Hän ei enää pärjännyt ja pyysi lääkeyhtiötä markkinoimaan sitä. Se oli suuri virhe. He ilmoittivat, että tämä korvaisi kalliimpia lääkkeitä ja vähentäisi heidän voittojaan. Sattui niin, että heillä oli edustajia hallituksen terveyskomiteoissa, ja he järjestivät sen, että vuonna 1981 Australiassa otettiin käyttöön asetus, jossa boorin ja sen yhdisteiden julistettiin olevan myrkkyjä kaikissa pitoisuuksissa. Hän sai 1000 dollarin sakot myrkyn myynnistä, ja tämä esti onnistuneesti hänen niveltulehduslääkkeensä leviämisen Australiassa. (2)

Myöhemmin hän julkaisi useita tieteellisiä artikkeleita booraksista ja niveltulehduksesta. Yksi niistä oli Melbournen kuninkaallisessa sairaalassa 1980-luvun puolivälissä tehty kaksoissokkotutkimus, joka osoitti, että 70 prosenttia kokeen läpikäyneistä parani huomattavasti. Vain 12 prosenttia parani, kun he saivat lumelääkettä. Negatiivisia sivuvaikutuksia ei ilmennyt, mutta jotkut ilmoittivat, että heidän sydänvaivansa oli myös parantunut ja että yleinen terveydentila oli parantunut ja väsymys vähentynyt. (3)

Suurin osa hänen myöhemmistä tutkimuksistaan oli omistettu maaperän booripitoisuuden ja niveltulehduksen väliselle suhteelle. Hän havaitsi esimerkiksi, että perinteisillä sokeriruokosaarilla on pitkäaikaisen runsaan lannoitteiden käytön vuoksi hyvin alhaiset maaperän booripitoisuudet. Jamaikalla on alhaisin taso, ja niveltulehdusaste on noin 70 prosenttia. Hän totesi, että jopa useimmat koirat ontuvat. Seuraavaksi tulee Mauritius, jossa booripitoisuus on hyvin alhainen ja niveltulehdus 50 prosenttia. Boorin päivittäinen saanti näissä maissa on alle 1 mg/vrk. Mielenkiintoinen vertailu on intialaisten ja alkuperäisten fidžiläisten välillä. Intialaisten niveltulehdusaste on arviolta noin 40 prosenttia, ja he syövät paljon lannoitteilla kasvatettua riisiä, kun taas alkuperäiset fidžiläiset, joiden niveltulehdusaste on arviolta 10 prosenttia, syövät pääasiassa tärkkelyspitoisia juureksia, jotka on kasvatettu yksityisesti ilman lannoitteita.

Yhdysvalloissa, Englannissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa maaperän booripitoisuudet ovat yleensä keskimääräisiä, ja boorin saanniksi arvioidaan 1-2 mg ja niveltulehdusasteeksi noin 20 %. Länsi-Australiassa sijaitsevassa Carnarvonissa maaperän ja veden booripitoisuudet ovat kuitenkin korkeat, ja niveltulehdusaste on vain 1 %. Samanlainen tilanne on Uudessa-Seelannissa sijaitsevassa Ngawha Springs -nimisessä paikassa, jonka kylpyveden booripitoisuus on erittäin korkea ja joka parantaa niveltulehdusta. Itse asiassa kaikissa niveltulehdusta parantavina pidetyissä kylpylöissä on erittäin korkea booripitoisuus. Ne ovat korkeat myös Israelissa, jossa päivittäinen boorin saanti on arviolta 5-8 mg ja niveltulehdus vain 0,5-1 %.

Luuanalyysi osoitti, että nivelrikkonivelissä ja läheisissä luissa oli vain puolet terveiden nivelten booripitoisuudesta. Myös niveliä voitelevassa ja rustoa ravitsevassa nivelnesteessä on boorin puutetta nivelrikkonivelissä. Boorilisäyksen jälkeen luut olivat paljon normaalia kovempia, ja kirurgien oli vaikeampi sahata niitä läpi. Boorin lisäyksellä luunmurtumat paranevat noin puolessa normaalista ajasta sekä ihmisillä että eläimillä. Hevoset ja koirat, joiden jalka tai jopa lantio on murtunut, ovat toipuneet täysin.

Borax on tehokas myös muissa niveltulehduksen muodoissa, kuten nivelreumassa, nuorten niveltulehduksessa ja lupuksessa (systeeminen lupus erythematosus). Tohtori Newnham näki esimerkiksi 9 kuukauden ikäisen nuoren tytön, jolla oli nuorisoartriitti. Hän pystyi parantamaan tytön 2 viikossa.

Hän kirjoitti, että yleensä ihmiset pääsevät eroon kivusta, turvotuksesta ja jäykkyydestä noin 1-3 kuukaudessa. Sen jälkeen he voivat vähentää hoitoa 3 booritabletista 1 booritablettiin (kukin 3 mg) päivässä ylläpitoannoksena, jotta he voivat välttää tulevan niveltulehduksen. Hän totesi myös, että nivelreumapotilailla esiintyy yleisesti Herxheimerin reaktiota ja että tämä on aina hyvä ennuste. Heidän on jatkettava sinnikkäästi, ja 2-3 viikon kuluttua kipu, turvotus ja jäykkyys ovat poissa. (4,5)

Minusta tämä lausunto oli paitsi mielenkiintoinen myös yllättävä. Herxheimerin reaktio on oireiden varhainen paheneminen ja lisääntynyt kipu. Se johtuu yleensä tapetun Candidan ja mykoplasman vapauttamista toksiineista. Tämä on hyvin yleistä mikrobilääkehoidon yhteydessä, ja booraksi on ehdottomasti poikkeuksellisen hyvä ja voimakas sienitautien torjunta-aine. Minua kuitenkin yllättää se, että tämä sienitautia tuhoava vaikutus voi esiintyä jo tällä melko pienellä annoksella, joka on 75-90 mg booraksia. Yhtä yllättävää on havainto, että jopa 30 prosentilla nivelrikkoa sairastavista oli Herxheimerin reaktio, mikä viittaa siihen, että nivelrikon ja nivelreuman välinen raja on melko häilyvä. Uskon, että pitkään jatkuneissa ja erityisen resistenteissä tapauksissa on suositeltavaa käyttää lisäksi muita mikrobilääkkeitä. Niveltulehduksen hoidon osatekijöistä katso myös artikkelini Niveltulehdus ja nivelreuma tai kirjanen NIVELREUMAN VALLANKUMOUS.

Osteoporoosi ja sukuhormonit

Boorin puutos aiheuttaa huomattavasti lisääntynyttä kalsiumin ja magnesiumin menetystä virtsan mukana. Boorilisä vähentää päivittäistä kalsiumin menetystä lähes 50 %. Koska tämä kalsium tulee pääasiassa resorboituneesta luusta ja hampaista, boorin puute saattaa olla tärkein tekijä osteoporoosin ja hampaiden reikiintymisen aiheuttaja.

On arvioitu, että 55 prosentilla yli 50-vuotiaista amerikkalaisista on osteoporoosi, ja heistä noin 80 prosenttia on naisia. Maailmanlaajuisesti joka kolmannella yli 50-vuotiaalla naisella ja joka kahdellatoista yli 50-vuotiaalla miehellä voi olla osteoporoosi, joka aiheuttaa vuosittain miljoonia murtumia. Osteoporoosia sairastaville rotille annettiin boorilisää 30 päivän ajan, minkä seurauksena niiden luun laatu oli nyt verrattavissa terveeseen kontrolliryhmään ja ryhmään, jolle annettiin estradiolia (6).

Booraksin suotuisa vaikutus luustoon näyttää johtuvan kahdesta toisiinsa liittyvästä vaikutuksesta: luiden suurempi booripitoisuus tekee niistä kovempia ja sukupuolihormonien normalisoituminen stimuloi uuden luun kasvua. Vaihdevuosien jälkeisen alhaisen estrogeenipitoisuuden uskotaan olevan tärkein syy siihen, miksi niin monet iäkkäät naiset sairastuvat osteoporoosiin. Miehillä testosteronitasot laskevat asteittain, mikä näyttää heijastuvan siihen, että osteoporoosi puhkeaa ryhmässä myöhemmin.

Tutkimukset ovat nyt osoittaneet, että boorilisäys postmenopausaalisilla naisilla kaksinkertaistaa estrogeenin aktiivisimman muodon, 17-beta-estradioli, veressä olevan määrän samalle tasolle kuin estrogeenikorvaushoitoa saavilla naisilla. Vastaavasti testosteronipitoisuudet veressä yli kaksinkertaistuivat (7). HRT:n yhteydessä joillakin alttiilla henkilöillä on mahdollisesti suurempi rinta- tai kohdun limakalvosyövän riski, jota ei tiedetä tapahtuvan kehon tuottamien hormonien yhteydessä, kuten booraksilisän yhteydessä.

Jotkut naiset saavat kuukautisia edeltäviä ongelmia, koska estrogeenitasot ovat liian korkeat ja progesteronitasot liian alhaiset, ja siksi he saattavat pelätä boorin käyttöä. En kuitenkaan löytänyt mitään todisteita siitä, että boori nostaisi estrogeenitasoa normaalia terveellisempää tasoa korkeammaksi. Boori saattaa tasapainottaa sukupuolihormonitasoja samalla tavalla kuin maca-juurijauhe. Maca vaikuttaa aivolisäkkeeseen paitsi lisäämällä myös tasapainottamalla sukupuolihormonejamme ja näyttää stimuloivan omaa progesteronituotantoamme tarpeen mukaan.

Tuore tutkimus nuoremmilla miehillä (29-50) osoitti, että vapaan testosteronin taso (se muoto, jolla on eniten merkitystä) oli noussut kolmanneksella sen jälkeen, kun oli annettu päivittäin noin 100 mg booraksia viikon ajan (8). Tämä on erityisen kiinnostavaa kehonrakentajille.

Toisin kuin eturauhassyöpään sairastuneet miehet, jotka lääketieteellisesti mieluiten kastroidaan kemiallisesti, boorilla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että kohonneet testosteronitasot ovat hyödyllisiä, koska ne pienentävät eturauhaskasvaimia ja PSA-tasoja, sillä PSA on eturauhasen kasvainten ja tulehduksen merkkiaine. Myös iäkkäiden ihmisten muistin ja kognition merkittävä paraneminen saattaa osittain johtua sukupuolihormonien kohonneista tasoista ja osittain aivosolujen kalvotoimintojen paranemisesta (9).

Minulta on kysytty boorilisästä naisille, joilla on estrogeenille herkkä rintasyöpä. Rintasyöpä liittyy rintojen kalkkeutumiseen. Mielestäni on tärkeämpää normalisoida kalsium-magnesium-aineenvaihdunta ja solukalvojen toiminnot kuin tuntea itsensä rajoitetuksi mahdollisesti virheellisen lääketieteellisen käsitteen vuoksi, varsinkin kun uskon, että syöpä voidaan yleensä saada hallintaan pitkäaikaisella mikrobilääkehoidolla. Siksi käyttäisin tässä tapauksessa sekä booria että Macaa.

Sienet ja fluoridi

Koska booraksi on niin erinomainen sienitautien torjunta-aine, ei ole yllättävää, että sitä käytetään menestyksekkäästi Candidan hoitoon. Earth Clinicin foorumilla nimeltä Borax Cures (10) on paljon mielenkiintoista tietoa. Pieni- ja keskipainoisilla ihmisillä käytetään 1/8 teelusikallista booraksijauhetta ja raskaammilla 1/4 teelusikallista litraa vettä kohden. Vettä juodaan päivän mittaan hajallaan, ja näin tehdään 4 tai 5 päivänä viikossa niin kauan kuin on tarpeen.

Monet vastaajat kirjoittivat, että se paransi heidät tai auttoi heitä suuresti. Niin esimerkiksi tämä viesti: “Minulla on myös psoriaasi, joten ehkä nivelteni kipeytyminen johtuu nivelpsoriaasista, joka hiipii sisään. Ajattelin, luettuani booraksista täältä foorumilta, kokeilla sitä. OMG! Yhdessä päivässä polvieni arkuus on kadonnut! …. Myös psoriaasini näyttää paljon paremmalta sen jälkeen, kun olin 2 päivää juonut 1/4 tl booraksia 1 litraan vettä päivässä.”"

Toinen varvassienistä: “Hän kasteli jalkansa ja otti sitten kourallisen (booraksia) ja hieroi sitä kaikkialle jalkoihinsa. Hän sanoi, että kutina loppui välittömästi! Hän oli ällistynyt. Muutamaa viikkoa myöhemmin kysyin häneltä, miten hänen jalkasienensä voi, ja hän sanoi: “Vau! se ei ole tullut takaisin! tuo aine paransi sen täysin !!!"”.

Muut innostuneet viestit koskivat emättimen sammasta. Booraksi näytti olevan tehokkaampi kuin muut korjaustoimenpiteet. Yleisesti yksi suuri gelatiinikapseli, joka oli täytetty booraksilla tai boorihapolla, asetettiin nukkumaanmenoaikaan useiden öiden tai jopa 2 viikon ajan. Vaihtoehtoisesti jauhe voidaan sekoittaa viileään jähmettyneeseen kookosöljyyn boluksena tai peräpuikkona.

Tuore tieteellinen tutkimus (11) vahvistaa nämä myönteiset havainnot emättimen sammaslääkkeistä. Boorihappo täytetyn kapselin annoksella toimi jopa lääkkeille vastustuskykyisen Candidan tapauksissa ja kaikkia testattuja patogeenisiä bakteereja vastaan. Suuremman laimennuksen vuoksi suihke ei ehkä ole riittävän vahva bakteereihin ja lääkeresistenttiin Candidaan, mutta sen pitäisi toimia normaaliin Candidaan. Booraksi oli emäksisyytensä vuoksi tehokkaampi kuin boorihappo.

Normaaleissa terveissä olosuhteissa Candida esiintyy vaarattomina soikeina hiivasoluina. Kun sitä haastetaan, kehittyy pitkulaisia soluketjuja, joita kutsutaan pseudohyfoiksi, ja lopulta voimakkaasti tunkeutuvia pitkiä, kapeita ja putkimaista filamenttia, joita kutsutaan hyfoiksi. Nämä vahingoittavat suolen seinämää ja aiheuttavat tulehduksen ja Leaky Gut -oireyhtymän. Pseudohyfoja ja hyfoja voidaan nähdä syöpää ja autoimmuunisairauksia sairastavien henkilöiden veressä. Candida voi myös muodostaa sitkeitä biofilmikerroksia. Tämä sama tutkimus osoittaa, että boorihappo/borax estää biofilmien muodostumista ja myös vaarattomien hiivasolujen muuttumista invasiiviseksi hyfalomuodoksi. Muissa artikkeleissa olen osoittanut, että tämä prosessi, jonka antibiootit yleisesti käynnistävät, on perussyy useimpiin nykyaikaisiin sairauksiimme, ja tämä tekee booraksista ja boorihaposta ensisijaisia terveyskeinoja. Mutta tämä artikkeli osoittaa, että on paljon muitakin syitä antaa niille huippuluokitus.

Vuonna 2011 tehdyssä tieteellisessä katsauksessa todettiin seuraavaa: “… boorihappo on turvallinen, vaihtoehtoinen ja taloudellinen vaihtoehto naisille, joilla on toistuvia ja kroonisia emätintulehdusoireita, kun tavanomainen hoito epäonnistuu…”. (12). Mutta koska se on niin paljon parempi kuin lääkkeet, miksi sitä ei käytettäisi ensimmäisenä vaihtoehtona tai vielä tehokkaampaa booraksia?

Toinen Turkissa tehty tutkimus (13) osoittaa boorihapon suojaavan vaikutuksen mykotoksiinien, erityisesti sienistä peräisin olevien aflatoksiinien, saastuttamiin elintarvikkeisiin. Näistä aflatoksiini B1 (AFB1) aiheuttaa laajoja DNA-vaurioita ja on voimakkain koskaan testattu syöpää aiheuttava aine, joka vaikuttaa erityisesti maksaan ja keuhkoihin ja aiheuttaa myös synnynnäisiä epämuodostumia, immuunijärjestelmän myrkyllisyyttä ja jopa kuolemaa tuotantoeläimissä ja ihmisissä. Boorihappokäsittely suojasi ja lisäsi DNA:n vastustuskykyä AFB1:n aiheuttamille hapettumisvaurioille. Boorihapon voimakas sienilääkkeellinen vaikutus on tietenkin syy siihen, miksi sitä on perinteisesti käytetty elintarvikkeiden säilöntäaineena.

Sain lukuisia arvostavia yhteydenottoja, jotka vaihtelivat lonkkaleikkauksen peruuntumisesta aivosumun poistamiseen ja autoimmuunisairauksien parantamiseen. Eräs nainen kirjoitti hiljattain ilmestyneessä Nexus-lehdessä parantavansa lupuksen ja vakavan munuaissairautensa neljässä kuukaudessa puolen teelusikallisen päivittäisellä booraksijauheella.

Booraksia, joka on samanlainen kuin yhtä uhanalainen Lugolin jodiliuos, voidaan käyttää myös poistamaan elimistöstä kertynyttä fluoridia ja raskasmetalleja (14). Fluori ei aiheuta ainoastaan luiden rappeutumista, vaan myös käpylisäkkeen kalkkeutumista ja kilpirauhasen vajaatoimintaa. Booraksi reagoi fluoridi-ionien kanssa muodostaen boorifluoridia, joka sitten erittyy virtsaan.

Kiinalaisessa tutkimuksessa booraksia käytettiin 31 luuston fluoroosipotilaan hoitoon. Määrää nostettiin asteittain 300 mg:sta 1100 mg:aan päivässä kolmen kuukauden aikana, ja joka kuukausi pidettiin yksi viikko taukoa. Hoito oli tehokasta, sillä 50-80 prosenttia paransi tilannetta.

Eräs foorumiin osallistunut henkilö kärsi yli 10 vuoden ajan fibromyaliasta/rosacesta, kroonisesta väsymyksestä ja TMJ:stä, joiden hän uskoi johtuvan fluorista. Hän käytti 1/8 tl booraksia ja 1/8 tl merisuolaa litraan kloorivapaata vettä ja joi tätä 5 päivää viikossa. Kahdessa viikossa hänen kasvonsa kirkastuivat, punoitus hälveni, ruumiinlämpö normalisoitui, energiataso nousi ja hän laihtui tasaisesti. Ainoa sivuvaikutus oli hänen ruusufinnin oireidensa alkuvaiheen paheneminen.

Toinen viesti: “7 vuotta sitten kilpirauhassyöpä, seuraavana vuonna lisämunuaisen väsymys, sitten ennenaikaiset vaihdevuodet, seuraavana vuonna kohdun prolapsi, jota seurasi kohdunpoisto - seuraavana vuonna fibromyalgia ja neuropatia. Varhaislapsuudessa oli fluorattu vesi yhdessä fluoritablettien kanssa. Syksyllä 2008 olin joutumassa täydelliseen työkyvyttömyyteen. Pystyin tuskin kävelemään enkä pystynyt nukkumaan kivun takia ja oksensin päivittäin selkäkivun takia. … Luettuani tietoa fluorista ymmärsin, mistä kaikki ongelmani johtuivat. … Aloitin booraksi-detoxin 1/8 tl litraan vettä ja kolmen päivän kuluessa oireeni olivat lähes poissa.””

Kalsium-magnesium-aineenvaihdunta

Kalsiumin ja magnesiumin välillä on sekä antagonismia että yhteistyötä. Noin puolet kehon kokonaismagnesiumista on luissa ja toinen puoli kudosten ja elinten solujen sisällä. Vain 1 % on veressä, ja munuaiset pyrkivät pitämään tämän tason vakiona erittämällä sitä enemmän tai vähemmän virtsan mukana.

Sitä vastoin 99 prosenttia kalsiumista on luissa ja loput solujen ulkopuolella olevassa nesteessä. Lihakset supistuvat, kun kalsiumia siirtyy soluihin, ja ne rentoutuvat, kun kalsiumia taas pumpataan ulos ja magnesiumia siirtyy sisään. Tämä solupumppu vaatii paljon energiaa kalsiumin pumppaamiseen ulos, ja jos solujen energia on vähissä, kalsiumia voi kertyä solujen sisälle. Alhainen soluenergia voi johtua Candidasta, virheellisestä sokeri- tai rasva-aineenvaihdunnasta, puutoksista tai aineenvaihduntajätteiden ja toksiinien kertymisestä.

Tämä johtaa sitten siihen, että lihakset rentoutuvat vain osittain, jolloin ne ovat jäykkiä, niillä on taipumusta kramppeihin ja veren- ja imunestekierto on heikkoa. Ongelma pahenee sitä enemmän, mitä enemmän kalsiumia siirtyy luista pehmytkudoksiin. Myös hermosoluihin voi kertyä kalsiumia, mikä johtaa hermojen välittämisen häiriöihin, linssissä se aiheuttaa kaihia, hormonituotanto vähenee jatkuvasti, kun hormonirauhaset kalkkeutuvat yhä enemmän, ja kaikki muut solut estävät normaaleja toimintojaan. Lisäksi se aiheuttaa solunsisäistä magnesiumin puutetta. Magnesiumia tarvitaan lukemattomien entsyymien aktivoimiseksi, ja sen puute johtaa tehottomaan ja estyneeseen energiantuotantoon.

Ongelmana on myös se, että liiallinen kalsium vaurioittaa solukalvoa ja vaikeuttaa ravinteiden kulkeutumista sisään ja jätteiden kulkeutumista ulos. Kun solunsisäinen kalsiumpitoisuus nousee liian korkeaksi, solu kuolee.

Tässä nähdään boorin merkitys solukalvon toimintojen säätelijänä, erityisesti kalsiumin ja magnesiumin liikkeiden osalta. Boorin puutteessa soluun siirtyy liikaa kalsiumia, kun taas magnesium ei pääse liikkumaan solun sisällä ja syrjäyttämään sitä. Tämä on vanhuuden ja sitä edeltävien boorinpuutostautien tila.

Terveenä ja erityisesti nuorempana kalsiumin ja magnesiumin suhde 2:1 on normaali ja hyödyllinen, ja sitä saadaan hyvän ruokavalion avulla. Mutta iän, boorin puutteen ja siitä johtuvien sairauksien lisääntyessä tarvitsemme asteittain vähemmän kalsiumia ja enemmän magnesiumia.

Jotta boori voisi olla täysin tehokas kudosten kalkkeutumisen kumoamisessa, tarvitaan runsaasti magnesiumia. Suosittelen iäkkäille henkilöille 400-600 mg magnesiumia yhdessä päivittäisen booraksilisän kanssa jaettuna päivän aikana, ja pitkittyneiden nivelongelmien yhteydessä lisäksi ihon kautta annettavaa magnesiumia. Suun kautta otettavaa magnesiumia voidaan kuitenkin joutua säätämään sen laksatiivisen vaikutuksen mukaan. Epäilen, että kalsiumlisät eivät ole tarpeellisia ja hyödyllisiä edes osteoporoosin yhteydessä. Mielestäni näillä henkilöillä on runsaasti kalsiumia varastoituneena pehmytkudoksiin, jonne se ei kuulu, ja boorin ja magnesiumin lisäämisen odotetaan siirtävän tätä väärin sijoitettua kalsiumia luihin. Pidän lääketieteellistä keskittymistä suureen kalsiumin saantiin reseptinä ikääntymisen nopeuttamiseen.

Mitä ja kuinka paljon käytetään

Joissakin maissa (esim. Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa) booraksia voi edelleen löytää supermarkettien pesu- ja puhdistusosastoista. Elintarvikekäyttöön tarkoitettua booraksia ei ole saatavilla eikä sitä tarvita. Kaikki booraksit ovat samanlaisia ja “luonnollisia”, ja ne louhitaan yleensä Kaliforniassa tai Turkissa, riippumatta siitä, onko ne pakattu Kiinassa tai missä tahansa muussa maassa. Etiketissä ilmoitetaan yleensä, että se on 99-prosenttisen puhdasta (tai 990 g/kg booraksia), mikä on turvallista käyttää, ja se on maatalousluokan booraksin lakisääteinen standardi. Kaivostoiminnan ja jalostuksen jäämiä saa olla enintään 1 %. Boorihappoa, jos sitä on saatavilla, voidaan käyttää noin ⅔ booraksin annoksesta, mutta se ei ole julkisessa myynnissä Australiassa.

Käytetään välttämättömänä mineraalina: Liuota ensin kevyesti pyöristetty teelusikallinen (5-6 grammaa) booraksia 1 litraan hyvälaatuista vettä. Tämä on väkevä liuos, pidä se poissa pienten lasten ulottuvilta.

Normaaliannos = 1 teelusikallinen (5 ml) konsentraattia. Tämä sisältää 25-30 mg booraksia ja noin 3 mg booria. Ota 1 annos päivässä juomaan tai ruokaan sekoitettuna. Jos se tuntuu sopivalta, ota toinen annos toisen aterian yhteydessä. Jos ei ole erityistä terveysongelmaa tai ylläpitotarkoituksessa voit jatkaa loputtomiin 1 tai 2 annosta päivässä.

Jos sinulla on jokin ongelma, kuten niveltulehdus, osteoporoosi ja siihen liittyvät sairaudet, krampit tai kouristukset, ikääntymisestä johtuva jäykkyys, vaihdevuodet ja myös alhaisen sukupuolihormonituotannon parantaminen, nosta saanti kolmeen tai useampaan vakioannokseen useiden kuukausien ajan tai pidempään, kunnes koet, että ongelmasi on parantunut riittävästi. Pudota sitten takaisin 1 tai 2 annokseen päivässä.

Candidan, muiden sienten ja mykoplasmojen hoitoon tai fluorin poistamiseen elimistöstä - käytä pullollista väkevää liuosta:

Pieni annos pienelle ruumiinpainolle: 100 ml tai 1/8 teelusikallista booraksijauhetta tai 500 mg; parhaiten hiilihydraattipitoisen pääaterian yhteydessä tai sen jälkeen.

Keskisuuri annos painavammille henkilöille tai läpitunkevammalle Candidalle: 200 ml tai 1/4 teelusikallista/1000 mg booraksijauhetta; ota 2 aterian yhteydessä tai sen jälkeen.

Suuri annos voimakkaisiin sieni-/Candida-ongelmiin, kuten autoimmuunisairauksiin, syöpään tai dementiaan: ½ tl booraksijauhetta sekoitettuna ruokaan.

Aloita aina pienemmällä annoksella ja nosta asteittain aiottuun tai tehokkaaseen enimmäisannokseen. Ota tehokasta määrää niin kauan kuin on tarpeen 4 tai 5 päivänä viikossa tai keskeytä yhdeksi viikoksi joka kuukausi tai vaihda määräajoin booraksin ja toisen sienilääkkeen välillä.

Emättimen sammaslääkkeeksi täytä isokokoinen gelatiinikapseli booraksilla ja aseta se nukkumaan mennessä yhden tai kahden viikon ajan. Varpaiden sieni tai jalkasieni kastelee jalat ja hieroo niitä booraksijauheella.

Voit ottaa booraksia sekoitettuna ruokaan tai juomiin. Se on melko emäksistä ja korkeampina pitoisuuksina saippuamaisen makuista. Tämän voi häivyttää sitruunamehulla, etikalla tai askorbiinihapolla.

Rajoitukset EU:ssa

Euroopassa [EU:ssa] booraksi (borax) ja boorihappo on luokiteltu lisääntymismyrkyiksi, eikä niitä ole enää joulukuusta 2010 lähtien virallisesti saanut myydä EU:n alueella. Tällä hetkellä booraksia on edelleen saatavilla Sveitsissä (15), mutta sen toimittaminen Saksaan on kielletty. Saksassa pienen määrän (20-50 grammaa) voi tilata apteekin kautta muurahaismyrkkynä, se rekisteröidään. Booraksia on tällä hetkellä edelleen saatavilla osoitteesta www.ebay.co.uk, ja sitä voidaan toimittaa muihin EU-maihin. Lisäksi Euroopan lääketeollisuuden johtavana toimijana Saksa valvoo erittäin tiukasti booraksin käyttöä muuhun kuin kaupalliseen käyttöön, kun taas jotkin muut EU-maat jättävät booraksikiellon täysin huomiotta.

Booritabletteja voi ostaa terveyskaupoista tai Internetistä, ja niissä on yleensä 3 mg booria. Joissakin Euroopan maissa, kuten Alankomaissa, ne voivat edelleen sisältää booraksia, mutta eivät muissa maissa, kuten Saksassa, jossa booria ei saa käyttää ionimuodossa, kuten booraksia tai boorihappoa. Vaikka ne sopivat yleiseksi boorilisäksi, en tiedä, toimivatko ne Candidaa ja mykoplasmoja vastaan tai kuinka hyvin. Useimmat tieteelliset tutkimukset ja yksilölliset kokemukset niveltulehduksen, osteoporoosin tai sukupuolihormonien ja vaihdevuosien osalta koskivat booraksia tai boorihappoa. Vielä ei tiedetä, onko ioniton boori yhtä tehokas kuin booraksi. Tehokkuuden parantamiseksi suosittelen 3 tai useampia booritabletteja päivittäin pidemmän ajanjakson ajan yhdistettynä riittävään magnesiumiin ja sopivaan mikrobilääkeohjelmaan (16).

Borax booraksi, Suomessa vain yritykset saavat ostaa

Borax-pussi kuvassa, Suomessa vain yritykset saavat ostaa. Suomessa sen käyttö on sallittu vain sammenmädin säilöntäaineena

Mahdolliset sivuvaikutukset

Lääkkeiden sivuvaikutukset ovat yleensä kielteisiä ja usein vaarallisia, mutta luonnonlääkkeissä, kuten booraksiterapiassa, ne ovat yleensä parantavia reaktioita, joilla on hyödyllisiä pitkäaikaisia vaikutuksia. Yleisin on Candidan poistamisesta johtuva Herxheimerin reaktio. Tämä on tärkein syy kipuun tai epämukavuuteen ruoansulatuskanavassa, kun aloitetaan booraksilisäys.

Joissakin edellä mainituissa foorumiviesteissä koettiin nopeaa paranemista muutamassa päivässä. Tämä on aina toiminnallinen reaktio. Korkeat solukalsiumtasot aiheuttavat lihassupistuksia, joissa krampit tai kouristukset ovat yleinen kivun syy. Boori, erityisesti yhdessä magnesiumin kanssa, voi nopeasti rentouttaa nämä lihakset ja poistaa kivun.

Pitkään jatkuneissa vaikeissa kalkkeutumissa suuri määrä kalsiumia ei kuitenkaan voi jakautua uudelleen lyhyessä ajassa. Tämä johtaa siihen, että kalsiumtasot kohoavat vaurioituneella alueella, erityisesti lonkissa ja hartioissa, ja se voi aiheuttaa pitkään ongelmia, kuten taipumusta voimakkaisiin kouristuksiin ja kipuihin tai ongelmia verenkierrossa tai hermojen välityksessä. Hermoihin liittyviä vaikutuksia käsissä ja jaloissa voi olla puutuminen tai ihon herkkyyden tai tuntoaistin väheneminen. Munuaisten kautta kulkevan kalsiumin ja fluoridin suuremmat määrät voivat aiheuttaa tilapäistä munuaiskipua. Lisäksi munuaiskipu näyttää johtuvan pääasiassa munuaiskivien irtoamisesta. Muutaman päivän kuluttua kivet ovat yleensä poistuneet ja kipu lakkaa.

Tällaisia paranemisreaktioita ei voida välttää, kun pyritään korkeampaan terveystasoon, mutta niitä voidaan minimoida lisäämällä booraksin määrää vain vähitellen. Aina kun koet epämiellyttävän vaikutuksen, vähennä tai lopeta tilapäisesti booraksin saanti, kunnes ongelma häviää. Aloita sitten vähitellen lisääminen uudelleen. Hyödyllisiä lisätoimenpiteitä ovat huomattavasti lisääntynyt nesteen saanti, orgaanisten happojen, kuten sitruunamehun tai etikan, käyttö ja imunesteen virtauksen parantaminen esimerkiksi pomppimalla, kävelemällä tai käännetyissä asennoissa.

Varoitus: 1) Älä ota booraksia/boronlisää, jos imetät. 2) Booraksin pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä joillakin henkilöillä. Hiukset palautuvat vähitellen hoidon lopettamisen jälkeen.

Myrkyllisyyteen liittyvät kysymykset

Valtion terveysviranomaiset ovat huolissaan boorin myrkyllisyydestä. Sinäkin saatat olla huolissasi, jos luet seuraavaa, joka koskee natriumkloridia eli ruokasuolaa (17): “Välitön myrkyllisyys suun kautta (LD50 - annos, johon puolet testatuista eläimistä kuolee): 3 000 mg/kg [rotta]. Krooniset vaikutukset ihmisiin: Mutageeninen nisäkkäiden somaattisille soluille. Lievästi vaarallinen ihokosketuksen, nielemisen tai hengittämisen yhteydessä. Pienin julkaistu tappava oraalinen annos ihmiselle: 1000 mg/kg. Aiheuttaa ihmisessä lisääntymiselle haitallisia vaikutuksia (fetotoksisuutta, aborttia) intraplacentaalisesti, voi lisätä raskauden toksemian riskiä alttiilla naisilla. Saattaa aiheuttaa haitallisia lisääntymisvaikutuksia ja syntymävikoja eläimillä, erityisesti rotilla ja hiirillä - fetotoksisuutta, aborttia, tuki- ja liikuntaelimistön epämuodostumia ja äidin vaikutuksia (munasarjoihin, munanjohtimiin). Saattaa vaikuttaa perintöainekseen (mutageeninen). Suurten määrien nauttiminen voi ärsyttää vatsaa pahoinvointia ja oksentelua aiheuttaen. Saattaa vaikuttaa käyttäytymiseen (lihasten kouristukset/supistukset, uneliaisuus), aistielimiin, aineenvaihduntaan ja sydän- ja verenkiertoelimistöön. Jatkuva altistuminen voi aiheuttaa nestehukkaa, sisäelinten kongestiota ja koomaa.”.

Vertaa nyt natriumkloridin myrkyllisyyttä booraksin käyttöturvallisuustiedotteeseen (18): “Vähäinen akuutti myrkyllisyys suun kautta; LD50 rotilla 4 500-6 000 mg/kg ruumiinpainoa. Lisääntymismyrkyllisyys/kehitysmyrkyllisyys: Rotilla, hiirillä ja koirilla tehdyissä ruokintatutkimuksissa on suurilla annoksilla osoitettu vaikutuksia hedelmällisyyteen ja kiveksiin. Boorihapolla rotalla, hiirellä ja kanilla tehdyt tutkimukset suurilla annoksilla osoittavat sikiön kehitykseen kohdistuvia vaikutuksia, mukaan lukien sikiön painonlasku ja vähäiset luuston muutokset. Annetut annokset ylittivät moninkertaisesti annokset, joille ihmiset normaalisti altistuvat. Ei näyttöä karsinogeenisuudesta hiirillä. Lyhytaikaisissa mutageenisuuskokeissa ei havaittu mutageenista aktiivisuutta. Ihmisillä tehdyt epidemiologiset tutkimukset eivät osoita keuhkosairauksien lisääntymistä ammattiväestössä, joka on altistunut kroonisesti boraattipölylle, eikä vaikutusta hedelmällisyyteen.

Tästä nähdään, että ruokasuola on 50-100 prosenttia myrkyllisempi kuin booraksi, se muuttaa perintöainesta ja on mutageeninen, kun taas booraksi on tässä suhteessa vaaraton. Imeväisikäiset ovat suurimmassa vaarassa, jos he nauttivat runsaasti booraksia. On arvioitu, että 5-10 grammaa voi aiheuttaa voimakasta oksentelua, ripulia, sokkia ja jopa kuoleman, mutta siinä myös sanotaan, että tappavia annoksia ei ole kirjallisuudessa hyvin dokumentoitu.

Seuraavat myrkyllisyystiedot ovat Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston ja tautienvalvontakeskuksen asiakirjoista(19, 20).

Boorihappoa 10-88 grammaa saaneiden ihmisten 784 tahatonta myrkytystä koskevassa katsauksessa ei raportoitu yhtään kuolemantapausta, ja 88 prosenttia tapauksista oli oireettomia, mikä tarkoittaa, etteivät ihmiset huomanneet mitään. Joillakin imeväisillä, lapsilla ja aikuisilla, jotka ovat altistuneet yli 84 mg:lle booria/kg, mikä vastaa yli 40 grammaa boorihappoa 60 kg:n painoa kohden, on kuitenkin havaittu satunnaisesti ruoansulatuskanavan, sydän- ja verisuonijärjestelmän, maksan, munuaisten ja keskushermoston vaikutuksia, ihotulehdusta, eryteemaa ja kuolemaa.

Eläinkokeissa on todettu, että lisääntymistoksisuus on boorin nauttimisen herkin vaikutus. Rottien, hiirien ja koirien altistaminen useiden viikkojen ajan osoitti jonkin verran kivesten ja siittiöiden vaurioitumista annoksilla, jotka olivat yli 26 mg booria/kg, mikä vastaa 15 grammaa booraksia/vrk 60 kg:n ruumiinpainoa kohti.

Suurin riski kohdistuu kehittyvään sikiöön, ja tutkituista eläimistä rotat kärsivät eniten. Eräässä tutkimuksessa sikiön ruumiinpainossa havaittiin lievää vähenemistä jo raskauden aikana käytetyllä boorilla 13,7 mg booria/kg/vrk. Vaikutuksettomaksi annokseksi raskauden aikana asetettiin alle 13,7 mg/kg/vrk, mikä vastaa noin 7 grammaa booraksia päivässä 60 kg:n ruumiinpainoa kohti. Lisätyn varmuuskertoimen avulla laskettiin vaikutuksettomaksi arvoksi 9,6 mg booria/kg/vrk, mikä vastaa 5 grammaa booraksia 60 kilogrammaa kohti.

Kolme sukupolvea kestäneessä rottatutkimuksessa ei kuitenkaan havaittu lisääntymismyrkyllisyyttä tai vaikutusta vanhempiin tai jälkeläisiin käytettäessä 30 mg booria/kg/vrk. Tämä annos vastaa 17 grammaa booraksia 60 kg:n painoa kohti nautittuna 3 sukupolven ajan! Toisessa kolmen sukupolven tutkimuksessa ei havaittu ongelmia annoksella 17,5 mg booria/kg/vrk, joka vastaa 9 grammaa booraksia/60 kg, kun taas seuraavaksi suurempi testattu booraksiannos 58,5 mg/kg/vrk, joka vastaa 30 grammaa booraksia/60 kg, johti hedelmättömyyteen. Näin ollen voidaan olettaa, että turvallinen lisääntymisannos on noin 20 grammaa/60 kg/vrk.

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa, jotka koskivat hedelmällisyyden heikkenemisen ja veden, maaperän ja pölyn korkeiden booripitoisuuksien mahdollista yhteyttä turkkilaisissa väestöissä ja boorin kaivos- ja jalostustyöntekijöissä, ei havaittu vaikutusta. Eräässä tutkimuksessa raportoitiin jopa booraksia tuottavien työntekijöiden kohonneesta hedelmällisyydestä verrattuna Yhdysvaltojen kansalliseen keskiarvoon.

Kaikki tämä on tärkeää, koska mahdollinen lisääntymismyrkyllisyys on virallinen syy nykyiseen booraksia vastaan suunnattuun hyökkäykseen. Edellä mainitussa natriumkloridin käyttöturvallisuustiedotteessa todetaan myös seuraavaa: “Vaikka natriumkloridia on käytetty negatiivisena kontrollina joissakin lisääntymistutkimuksissa, sitä on käytetty myös esimerkkinä siitä, että lähes mikä tahansa kemikaali voi aiheuttaa syntymävikoja koe-eläimissä, jos sitä tutkitaan oikeissa olosuhteissa.” Pidä tämä mielessäsi, kun luet seuraavaa.

Hyökkäys booraksia vastaan

Niveltulehdus eri muodoissaan ja sen läheinen sukulainen osteoporoosi vaikuttavat noin 30 prosenttiin väestöstä kehittyneissä maissa. Osteoporoosi aiheuttaa enemmän pitkäaikaista sairaalahoitoa kuin mikään muu yksittäinen sairaus. Tämä johtuu murtumien erittäin suuresta määrästä ja erityisesti lonkkamurtumien pitkäkestoisuudesta. Tämä on tärkein tulonlähde lääke- ja terveydenhuoltojärjestelmälle. Jos näiden sairauksien boorimagnesiumhoito tulisi laajalti tunnetuksi, tämä elintärkeä tulovirta loppuisi ja järjestelmä romahtaisi. Koska kyseessä on maailman suurin ja kannattavin teollisuudenala, näin ei saa tapahtua.

Kun tohtori Newnham löysi boorin ja niveltulehduksen parannuskeinon, se ei ollut suuri ongelma lääketehtaille, koska uutiset kulkivat hitaasti ja ne oli helppo tukahduttaa. Tämä on nyt hyvin erilaista Internet-viestinnän myötä. Suurin osa tutkimusrahoituksesta tulee lääketeollisuudelta, eikä mikään ole tullut esiin toistaakseen tohtori Newnhamin löydöksiä ja muita myönteisiä osteoporoositutkimuksia. Sen sijaan rahoitusta käytetään patentoitavien boorilääkkeiden kehittämiseen rajoitettuihin sovelluksiin, kuten kemoterapiaan, tai jopa boorin mustamaalaamiseen. Koeputkikokeessa havaittiin, että suhteellisen pieni, noin 4 gramman boorax-annos voi vahingoittaa lymfosyyttejä, aivan kuten aiempi koeputkitutkimus osoitti, että C-vitamiinilisät ovat myrkyllisiä. Useimmat myönteiset booraksitutkimukset ovat peräisin Kiinasta, Japanista ja Turkista.

Lisäksi PubMed on julkisesti rahoitettu biolääketieteellisten tutkimusjulkaisujen hakujärjestelmä. Vaikka Newnham R.E.:n ja Zhou L.Y.:n muut artikkelit ovat edelleen luettelossa, kahta aiemmin mainittua tärkeää booraksijulkaisua - Melbournen kuninkaallisen sairaalan niveltulehduskokeesta ja luuston fluoroosin hoidosta Kiinassa - ei enää ole luettelossa, mutta ne kuuluvat sinne ja ovat ilmeisesti alun perin olleet siellä. Epäilen, että ne on tarkoituksella poistettu, jotta niitä ei voitaisi siteerata muissa tutkimuksissa.

Lisäksi booraksia pyritään yhä enemmän demonisoimaan julkisesti sen väitetyn lisääntymis- ja lapsimyrkyllisyyden vuoksi. Esimerkkinä tästä luin äskettäin artikkelin, jonka oli kirjoittanut “vanhempi tiedemies” muka “vihreästä” Environmental Working Groupista. Siinä booraksin väitettyjä vaaroja liioiteltiin niin paljon, että useimmissa kommenteissa sanottiin käytännössä seuraavaa: “Kiitos, että avasit silmäni. En tiennyt, miten myrkyllistä ja vaarallista booraksia on, enkä todellakaan käytä sitä enää pyykinpesussa tai wc:n ja keittiön puhdistuksessa”.

Kyseessä on ilmeisesti tarkoituksellinen kampanja, jonka tarkoituksena on saada ihmiset kiitollisiksi siitä, että booraksi kiellettiin julkisesta myynnistä. Pyykinpesu- ja siivoustarkoituksiin käytettävä booraksikorvike korvaa nyt aiemmin booraksina myytyjä tuotteita. EU on johtanut tätä kampanjaa. Kesäkuussa 2010 booraksi ja boorihappo luokiteltiin uudelleen “lisääntymiselle vaaralliseen luokkaan 2”, mikä viittaa siihen, että ne voivat suurina annoksina olla haitallisia ihmisten lisääntymistoiminnoille, ja tuotepakkauksessa on oltava pääkallon ja ristiluun symboli. Joulukuusta 2010 alkaen näitä tuotteita ei enää ollut saatavilla julkiseen myyntiin EU:ssa. Vaikka tämä luokitus koskee nyt koko Eurooppaa, EU:n ulkopuolisilla mailla on edelleen jonkin verran liikkumavaraa julkisen myynnin suhteen. Tämä aloite on osa kemikaalien maailmanlaajuisesti yhdenmukaistettua luokitus- ja merkintäjärjestelmää (GHS), joka on tarkoitus ottaa käyttöön mahdollisimman pian. Australia on edennyt pitkälle GHS:n täytäntöönpanoa koskevien säännösten valmistelussa teollisuuskemikaalien osalta, ja uusia säännöksiä odotetaan vuonna 2012 (21).

Euroopan kemikaalivirasto perusteli boorituotteiden uudelleenluokittelua seuraavasti (parafraasi):

“Käytettävissä olevat tiedot eivät osoita suuria eroja koe-eläinten ja ihmisten välillä, joten on oletettava, että eläimillä havaitut vaikutukset voivat esiintyä ihmisillä, koska ihmisillä tehdyt epidemiologiset tutkimukset eivät riitä osoittamaan, ettei epäorgaanisilla boraateilla ole haitallisia vaikutuksia hedelmällisyyteen. Miesten ja naisten hedelmällisyyden NOAEL-arvoksi (no event level) saatiin 17,5 mg booria/kg/vrk. Rotilla sikiön paino laski 13,7 mg booria/kg/vrk:ssa, ja turvalliseksi raja-arvoksi on määritetty 9,6 mg/kg/vrk.”. (22)

Todellisuudessa he sanovat seuraavaa: “Vaikka meillä ei ole tietoja ihmisistä, eläinkokeet viittaavat siihen, että aikuisten lisääntymistoimintojen kannalta noin 2 teelusikallista booraksia päivässä on turvallista. Mutta ollaksemme täysin varmoja siitä, ettei kenellekään aiheudu haittaa, kiellämme booraksin käytön kokonaan. On tärkeää, että tämä päätös ei koske booraksin käyttöä elintarvikkeissa tai ravintolisissä, joissa se on jo kielletty, vaan ainoastaan yleisessä käytössä, kuten pyykinpesu- ja puhdistusaineissa tai hyönteismyrkkyinä. Koska booraksia ei helposti hengitetä eikä se imeydy ehjän ihon läpi, on vaikea nähdä, miten edes muutama milligramma päivässä voisi päästä elimistöön tavanomaisessa käytössä. Jos samaa standardia sovellettaisiin muihin kemikaaleihin, niitä ei olisi enää yhtään jäljellä.

Tämän arvioinnin kannalta keskeinen tutkimus julkaistiin vuonna 1972. Miksi tämä kaivetaan nyt esiin booraksin kieltämisen perustelemiseksi, vaikka se ei ole aiheuttanut huolta viimeisten 40 vuoden aikana? Siinä ei ole mitään tieteellistä järkeä, varsinkin jos otetaan huomioon, että uuden booraksin korvikkeen tärkein kemikaali, natriumperkarbonaatti, on noin kolme kertaa myrkyllisempi kuin booraksi. Eläinten akuutit LD50-arvot suun kautta ovat 1034-2200 mg/kg/vrk (23). Jopa yleisesti käytetty natriumbikarbonaatti, jonka LD50-arvo eläimille on 3360 mg/kg, on lähes kaksi kertaa myrkyllisempi kuin booraksi (24). Kumpaakaan näistä kemikaaleista ei ole testattu pitkäaikaisen lisääntymismyrkyllisyyden osalta sellaisilla suurilla annoksilla, jotka aiheuttivat hedelmällisyysongelmia rotilla ja hiirillä.

Sama pätee pesujauheisiin, joista on todettu, ettei myrkyllisyyttä ole odotettavissa, jos niitä käytetään hyväksytyllä tavalla, tai että lisääntymistestejä ei ole tehty. Näiden tuotteiden ainesosat ovat myrkyllisempiä kuin booraksi, miksi niitä voidaan käyttää hyväksytyllä tavalla mutta booraksia ei? Entä todella myrkylliset aineet, kuten kaustinen sooda ja suolahappo? Miksi ne ovat edelleen yleisön saatavilla, kun yksi turvallisimmista kotitalouskemikaaleista on kielletty huolimatta siitä, että on täysin mahdotonta aiheuttaa lisääntymishäiriöitä hyväksytyllä käytöllä?

Riippumatta tieteellisen uskottavuuden puutteesta, on luotu edellytykset sille, että booraksia ja boorihappoa poistetaan maailmanlaajuisesti julkisesta myynnistä lyhyellä varoitusajalla tai ilman ennakkoilmoitusta. Lääketeollisuus valvoo nykyään tiukasti jopa matalan ja vähemmän tehokkaita booritabletteja, ja niitä voidaan milloin tahansa rajoittaa Codex Alimentarius -säädöksillä. Tämän ansiosta lääke- ja lääketeollisuus on turvallisesti torjunut kaikki mahdolliset vaarat, joita booraksi on saattanut aiheuttaa sen kannattavuudelle ja selviytymiselle.

Huom:

Tässä artikkelissa ei ole kyse niveltulehduksen parantamisesta. Boori on välttämätöntä terveille luille ja nivelille, ja lisäravinteet voivat ehkä auttaa niveltulehduksessa, mutta kroonisiin sairauksiin liittyy usein muitakin puutostiloja, allergioita, mikrobitartuntoja ja tulehduksia. Kaikkiin näihin tekijöihin on ehkä puututtava.

Video: https://xit.fi/1ef

ARTIKKELIN LÄHDEVIITTEET

(1) https://xit.fi/1du

(2) https://xit.fi/1dv

(3) https://xit.fi/1dw

(4) https://xit.fi/1dx

(5) http://www.arthritistrust.org/

(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/172591209

(7) https://xit.fi/1dy

(8) https://xit.fi/1dz

(9) http://www.lef.org/magazine/mag2006/aug2006_aas_01.htm

(10) https://xit.fi/1d-

(11) https://xit.fi/1e0

(12) https://xit.fi/1e1

(13) https://xit.fi/1e2

(14) https://xit.fi/1e3

(15) https://www.wunderchemi.ch/borax/

(16) https://www.health-science-spirit.com/

(17) https://xit.fi/1eb

(18) https://xit.fi/1ea

(19) https://xit.fi/1e4

(20) https://xit.fi/1e5

(21) https://xit.fi/1e6

(22) https://xit.fi/1e7

(23) https://xit.fi/1e9

(24) https://xit.fi/1e8

Muista, asut Suomessa ja EU:ssa ja siksi kaikki järkevä on kiellettyä, joten nämä artikkelit eivät ole terveydellisiä ohjeita, vaan silkkaa pohdintaa. Konsultoi aina lääkäriäsi terveydellisissä kysymyksissäsi.

Sivun alkuun