Valikkoon

Ota elämäsi omiin käsiisi

Aspiriini kotona pajun kuoresta

Aspiriinia voi tehdä kotona pajun kuoresta

Pajun kuori sisältää kemiallisen vaikuttavan aineen nimeltä salisiini, jonka keho muuntaa salisyylihapoksi (C7 H6 O3) - kipulääkkeeksi ja tulehdusta estäväksi aineeksi, joka on aspiriinin edeltäjä. 1920-luvulla kemistit oppivat saamaan salisyylihappoa pajun kuoresta kivun ja kuumeen vähentämiseksi. Myöhemmin kemikaali modifioitiin nykyiseksi aspiriinin muodoksi, joka on asetyylisalisyylihappo. Vaikka voit valmistaa asetyylisalisyylihappoa , on myös mukavaa tietää, kuinka saada kasviperäinen kemikaali suoraan pajun kuoresta. Prosessi on erittäin yksinkertainen:

Pajunkuoren löytäminen

Ensimmäinen vaihe on tunnistaa puu, joka tuottaa yhdisteen. Mikä tahansa monista pajulajeista sisältää salisiinia. Vaikka melkein kaikki pajulajit (Salix) sisältävät salisiinia, jotkut eivät sisällä tarpeeksi yhdistettä käytettäväksi lääkevalmisteessa. Valkoista pajua ( Salix alba ) ja mustaa pajua ( Salix nigra ) käytetään useimmiten aspiriinin esiasteiden saamiseksi. Muut lajit, kuten halkipaju ( Salix fragilis ), violetti paju ( Salix purpurea ) ja itkupaju ( Salix babylonica)), voidaan myös käyttää. Koska jotkut puut ovat myrkyllisiä tai muuten eivät sisällä aktiivista yhdistettä, on tärkeää tunnistaa paju oikein. Puun kuorella on omanlaatuisensa ulkonäkö. Yhden tai kahden vuoden ikäiset puut ovat parhaita. Kuoren korjuu keväällä johtaa suurempaan tehoon kuin yhdisteen uuttaminen muina kasvukausina. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että salisiinipitoisuudet vaihtelivat 0,08 prosentista syksyllä 12,6 prosenttiin keväällä.

Vihje: helpoin tapa saada pajua on tilata verkkokaupasta, jolloin voit varmistaa saavasi salix albaa.
Sahapalmu-kapseli Solgarilta Serenoa repens

Kuinka saada salisiinia pajunkuoresta

Silppua kuoren vaaleanpunainen osa ja kääri se kahvisuodattimeen. Suodatin auttaa estämään lian ja roskien pääsyn valmisteeseesi.
Keitä 1-2 teelusikallista tuoretta tai kuivattua kuorta 230 ml vettä kohden 10-15 minuutin ajan.
Poista seos lämmöltä ja anna sen tekeytyä 30 minuuttia. Tyypillinen enimmäisannos on 3-4 kuppia päivässä.
Pajun kuoresta voidaan myös tehdä tinktuura (suhde 1:5 40-prosenttisessa alkoholissa). Vihje: voit käyttää ultraäänipesuria, jossa on lämmitys, tehostaaksesi prosessia.

Vertailu aspiriiniin

Pajun kuoressa oleva salisiini liittyy asetyylisalisyylihappoon (aspiriini), mutta se ei ole kemiallisesti identtinen. Pajun kuoressa on myös muita biologisesti aktiivisia molekyylejä, joilla voi olla terapeuttisia vaikutuksia. Paju sisältää polyfenoleja tai flavonoideja, joilla on anti-inflammatorisia (tulehdusta estaviä) vaikutuksia. Paju sisältää myös tanniineja. Paju toimii hitaammin kipua lievittävänä aineena kuin aspiriini, mutta sen vaikutukset kestävät kauemmin.

Koska kyseessä on salisylaatti, pajujen kuoressa olevaa salisiinia tulisi välttää henkilöille, jotka ovat herkkiä muille salisylaateille, ja sillä voi olla samanlainen riski aiheuttaa Reye-oireyhtymä kuin aspiriinilla. Paju ei välttämättä ole turvallinen henkilöille, joilla on hyytymishäiriöitä, munuaissairaus tai haavaumia. Se on vuorovaikutuksessa useiden lääkkeiden kanssa, ja sitä tulisi käyttää vain terveydenhuollon tarjoajan hyväksymällä tavalla.

Pajukuoren käyttö

Pajua käytetään lievittämään:

Muista, asut Suomessa ja EU:ssa ja siksi kaikki järkevä on kiellettyä, joten nämä artikkelit eivät ole terveydellisiä ohjeita, vaan silkkaa pohdintaa. Konsultoi aina lääkäriäsi terveydellisissä kysymyksissäsi.

Sivun alkuun